Pälsanalys

Meridianflöden, mage och tarm

Områden som undeersöks vid analys

  • Organsystemets kondition
  • Immunsystemets kondition
  • Näringsupptagets kondition
  • Det hormonella systemets kondition
  • Det mentala systemets kondition
  • Cirkulationssystemets konditio
  • Led- och muskelsystemens kondition

Så här går du tillväga för att skricka en analys

Fodertillskott

Tillskottsfoder för unga och växande djur

ör de unga och växande djuren

Olika hunraser växer naturligtvis olika lång tid, småhundar har kanske växt färdig omkring ett års ålder medan de största raserna växt färdigt först när de är strax före två år.

Kattorna är i regel färdigväxta vid omkring ett års ålder och tiden mellan ett- och fyra årsålder växer de till sig i ben och muskelmassa.

Som hos alla ”barn” ömsar de tänder vilket kräver mer av vissa näringsämnen och att deras foder är av högsta kvalitet.

För de åldrande djuren

Djuren blir, liksom oss människor, gamla och kan behöva extra omvårdnad. De sover mer, kan behöva hjälp vid trappor och för att komma in och ut ur bilen.

Deras sinnesfunktioner förändras, lukt, syn och hörsel försämras likväl som mentaliteten och deras beteende förändras. De blir stela i muskler och leder, deras mag– tarmfunktioner påverkas och de får lättare förstoppning.

Tänderna försämras på många raser och småhundarnas kanske allra mest och kattorna drabbas likväl av samma problem. Deras mat bör finfördelas och naturligtvis är vitamin– och mineraltillskott väldigt viktiga.

Gamla djur får lättare njurproblem och ett symptom är att de blir svaga i bakdelen.

Kattorna får ofta sköldkörtelförändringar i form av överaktiv sköldkörtel vilket innebär att de magrar av.

Egenvård för dina husdjur

Häslokontroll

Att bibehålla djurens hälsa och förebygga sjukdom betyder att du kanske måste ägna mer tid och uppmärksamhet åt din vän. Här är några allmänna råd.

Ditt djur behöver bästa tänkbara foder för att må bra och för att du köper ett dyrt foder behöver det inte betyda att är bra eftersom priset inte säger något om kvalitén. Foder som lagrats har dåligt med näringsinnehållet. Tänk på vikten av vitamin- och mineralkomplement till djuren. 

Enligt följande lista kan du själv utföra en hälsokontroll

Allmänt intryck. Titta på djuret från huvud till tassar. Haltar den, är den trög eller överaktiv? Verkar djuret må bra eller verkar den nedstämd och rädd? Det är viktigt att veta hur djurens humör och allmänna beteende normalt är eftersom det kan ge en signal om att ifall allt kanske inte är så bra.

På trimbordet. Klappa och smek hunden/katten och gör att den känner sig trygg. När du klappar hunden/katten kan du känna över dess kropp. Smek den över huvudet, skuldrorna, undersidan och översidan. Du letar nu efter knölar, svulster, vårtor och cystor, allt som verkar onormalt. Förstorade bröstkörtlar hos en tik kan vara tecken på dräktighet eller skendräktighet. 

Efter en undersökning vet du var eventuella knölar och vårtor sitter och gör inte illa djuret när du sköter pälsen. Du vet också om det uppstår nybildningar.

Är hunden/katten för tjock, eller för mager? Kan man känna revbenen? Vilket som helst kan betyda problem. Du kan kanske i tid undvika allvarliga sjukdomar.

Pälsen Titta på avstånd och titta på hela pälsen. Är det en normal päls för den rasen? Är den glansig, sträv eller silkig, vilket skall den vara? Tappar den päls, är färgen bra, finns det ¨rostfläckar¨ - det kan vara tecken på störning - en allergi. Hunden kanske slickar sig där det är färgförändringar.

Undersök alla delar av kroppen. Börja med munnen. Först utanpå, titta efter håravfall eller avskavd päls nära läpparna eller nosen, det kan vara kvalster. Titta på tänderna, är någon trasig eller har den tandsten. Kolla hur tandköttet ser ut vid tänderna. Är det rött kan det tyda på infektion, inflammation eller tandsten. Är tandköttet ljust kan det tyda på blodbrist. Titta efter tumörer och utväxter.  Känn efter hur deras andedräkt luktar.

Tandborstning. Lär hunden att få sina tänder borstade redan från det den är valp. Tandkräm kan du göra av kokosolja och vitamin C eller bikarbonat. Det finns även färdig tandkräm att köpa.

Öronen. Lyft på öronen om de hänger ner, titta ner i örat. Ser du något som kommer ut, luktar det illa ur örat? Om det rinner och luktar kan djuret ha en infektion. Den kanske producerar för mycket öronvax, vilket kan tyda på en leverbelastning. Den kanske har en allergi. Om öronvaxet är svart, ibland med blod kan du ha öronkvalster på ditt djur.

Ögonen. Är ögonen klara, är pupillen svart, eller är den grå? En grå matt pupill kan tyda på starr. Hur ser irishinnan ut (det färgade runt pupillen), finns det några matta, ofärgade delar som täcker denna yta? Det kan tyda på någon skada eller ärrbildning. Titta på ögonvitan, är den röd? Det kan vara ett tecken på allergi, infektion eller inflammation. Titta på ögonlocken, finns det några utväxter, vagel eller inflammation? Rinner ögonen? Det kan vara tecken på allergi och/eller överbelastade njurar.

Nosen. Rinner det ur näsborrarna? Det kan tyda på en allergi eller infektion. Tappar hunden pigment på nosen? Det kan tyda på en vitamin/mineralbrist. Om hunden nyser ofta och det kommer blod kan det tyda på en främmande kropp, kanske ett grässtrå, men det kan också vara en tumör.

Baken. När du tömmer analsäckarna skall färgen vara brun på det som kommer ut. Gult eller grönt kan vara tecken på infektion. Kolla ändtarmen och se om det finns någon utbuktning på någon sida. Det kan tyda på ändtarmsbrock. Se efter om det syns små risgrynslika korn eller bollar i stjärthåren, det kan vara mask.

Könsorganen. Titta efter om allt ser normalt ut, att det inte är någon inflammation eller infektion. Hos tikar blir det flytningar vid infektioner. Hos hanar är det ofta en gul klump på hårstråna på förhuden om han har en förhudskatarr. Känn på testiklarna om det finns några tumörer och att båda testiklarna har ramlat ner i pungen.

Tassarna. Se efter om det finns någon infektion eller svamp mellan tårna, ofta blir det rostfärgade förändringar på håret pg av att hunden slickar där. Sköt klorna, de skall klippas regelbundet. Titta efter främmande kroppar mellan tårna. Titta om trampdynorna är torra, har sprickor eller sår. Om hunden slickar på översidan av tassarna, rostfärgad missfärgning men normal hud utan inflammationer, kan det bero på dålig cirkulation, svamp eller allergi. Minskad blodgenomströmning ger ofta sveda ovanpå tassen, det kan även bero på cortisolbrist eller hjärtfel.

Huden. När hunden är blöt kan du lätt kontrollera huden. Kolla om det finns röd öppen hud (sårig) eller förtjockad hud, tecken på en pågående inflammation beroende på en allergi eller infektion.

Muskler och leder. Sist men inte minst så får man ju känna över alla leder för att se om det ömmar någonstans. Unga djur växer fort och ibland hinner inte senor och muskler med och det kan förändra ledernas vinklar.

Man får se över bakknäna så det inte uppstår patellaupphakning som är ett vanligt problem hos speciellt de små hundraserna. Det är viktigt att underhålla ledbrosket hos vissa raser som lätt utvecklar  diskbrock. Likväl så får man se över hundens rörelser om det uppstår akut hälta eller om hunden haltar till ibland. 

Det är viktigt att  stoppa alla inflammatoriska processer med vila och antiinflammatoriska naturmedel.

 Det finns mycket man själv kan göra för husdjurens hälsa och förebyggande för ohälsa.