Båda är carnivorer

Några användbara länkar

Katten

Hunden

Hundens och Kattens Foder

Ett av många sätt att kategorisera djur är baserat på deras kost och matsmältningsfysiologi.

Karnivorers äter kött, frugivores äter frukt, omnivorers äter en mängd olika födoämnen från både djur- och växtkällor, en herbivorens näringsbehov utgörs av växtkällor.

Hundar räknas som karnivora djur vilket betyder att de är anpassade att äta oprocessade råa animalier. Det betyder inte att dom inte kan äta vegetabilier men dom är fortfarande inte omnivora djur alltså allätare. Deras matsmältning är inte anpassad att processa komplexa kolhydrater som stärkelse och cellulosa från spannmål.

Hunden och framförallt katten bör få sin huvudsakliga näring från oprocessad rå animalisk föda för där finns de essentiella näringsämnena som vegetabilier inte kan förse dom med.

Katten är en mer utpräglad karnivorers än hunden. 

Orsaken till att våra husdjur drabbas av ohälsa är ofta foderrelaterad. Visst kan det röra sig om ärftlighet eller vara en rasdefekt men det kanske aldrig behövt bryta ut om man fodrar djuren med för rasen biologiskt anpassat foder i stället för det industritillverkade fodret som oftast används. Industrifodren består oftast av kolhydratrika ingredienser. Kolhydrater omvandlas till socker och inget är så inflammationsframkallande som just olika sockerarter.

Övervikt är även det ett vanligt problem som orsakas av det sockerrika fodret och övervikten verkar också utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare.

Rätt foder för den typ av djurart man har är en grundförutsättning för att de skall vara friska.

En guide till att du på ett säkert sätt kan mata dina husdjur med en hälsosam kost av Dr. Becker

Trenden när det gäller husdjursnäring har förändras eftersom fler och fler husdjursägare nu utforskar vikten av att fodra med färskt hemlagat foder, i motsats till de bearbetade husdjursfoder som dominerar marknaden. 

Här är några fakta: Foderindustrin, som använder biologiskt olämpliga livsmedel i sina "färdigfoder" som dessutom är laddade med syntetiska vitaminer för att uppfylla minimikrav på näring, blomstrar på den affärsidé som går ut på att mata hundar och katter enbart för att de ska överleva - inte för att de skall vara friska.

Fakta är att ju billigare ingredienserna är, desto större vinstmarginal. Dessa branschaktörer är mer intresserade av hur mycket pengar de ska tjäna - de har inte ditt husdjurs bästa i åtanke. Det är därför det är ett sådan lättnad när jag ser att så många husdjursägare gör sitt bästa för att fodra sina älskade hundar och katter en artlämplig diet som passar djurens behov.

5 fördelar med att mata katter och hundar med en balanserad hemlagad diet

Det optimala sättet att fodra våra fyrbenta familjemedlemmar är att ge dem en noggrant balanserad, rå eller försiktigt kokt, hemlagad artlämplig diet. Om du tidigare har matat din hund med konventionellt sällskapsdjursfoder är det dags att göra förändringar. Det finns många fördelar med att mata ditt husdjur ett hemlagat foder:

     1, Du kan själv handplocka ingredienserna

– Du kan på så sätt vara säker på kvaliteten på köttet du matar ditt husdjur med och att du använder ekologiskt eller köper köttet på lokala gårdar men även viltkött fungerar bra. Du vet också att alla produkter du använder tvättas och rengörs på rätt sätt innan de används till ditt husdjurs måltider.

      2. Du kan ge dina husdjur deras välbehövliga enzymer och växtnäringsämnen

 - Dessa näringsämnen förstörs vanligtvis vid bearbetning av livsmedel. Om du matar dina djur med en rå diet är det ingen brist på dessa fördelaktiga näringsämnen.

      3, Du kan vara flexibel med ingredienserna

- Fördelen med att göra hemlagade måltider är att du vara flexibel och se till att du ger näringsmässig variation i ditt husdjurs mat t ex växla proteinkälla. Du kan ge dem lite färsk frukt och grönsaker från din lokala handlare eller från din egen odling.

     4. Du kan efterlikna ditt husdjurs genetiska foderkällor så nära som möjligt

- Min rekommendation är att du använder så mycket obearbetad, färsk mat som du har möjlighet till. Om du inte har möjlighet att mata med färskt, råfoder, BARF, så erbjud bara färskt kött som snacks istället.

     5. Du kan vara lugn för att ditt husdjur får den mat som är genetiskt anpassad

- Du vet att du har fullständig kontroll över alla ingredienser du använder. Detta är avgörande, särskilt nu när det är en kamp för att hitta etiska företag för sällskapsdjur som använder lokala ingredienser. 

Även om du bara fodrar med två till fyra färska livsmedel varje vecka, kan det ändå ha en betydande inverkan på ditt husdjurs näringsstatus. Det som är viktigt är att du tar små men säkra åtgärder för att se till att dina husdjur får den bästa kosten för att deras hälsa

Andra utfodringstips som kan vara bra att tänka på

Gå långsamt tillväga när du introducerar nya livsmedel till ditt husdjur. Här är andra tips att tänka på:

     1. Tvätta och rengör ditt husdjurs matskål och vattenskål varje dag 

- Detta är viktigt både om du ger dem råa eller tillagade måltider. Jag rekommenderar också att du använder keramiska, rostfria stål- eller glasskålar istället för plast.

     2. Förbered de rätta delarna

- Det är ju viktigt att justera fodermängden nedåt eller uppåt efter hur mycket motion din hund får varje dag.

     3. Se till att de dricker tillräckligt med vatten

    - I genomsnitt behöver katten mellan 20 - 50 ml vatten per dag. En frisk hund, å andra sidan, behöver cirka 50 ml vatten för varje kilo kroppsvikt dagligen.

De flesta husdjursföräldrar blir vanligtvis förvirrade när det gäller att identifiera vilka livsmedel som är säkra och hälsosamma för sina husdjur och vilka som kan orsaka problem.En del djurägare anser att det är för tidskrävande och många ger upp och ger processat foder vilket faktiskt är den värsta maten du kan ge ditt husdjur.

Ju mer informerad och uppdaterad du är, desto bättre kan du se till att du ger ditt husdjur den artanpassade näringen de förtjänar.

Övervikt är även det ett vanligt problem som orsakas av det sockerrika fodret och övervikten verkar också utlösande för att inflammationer skall uppstå lättare.

Rätt foder för den typ av djurart man har är en grundförutsättning för att de skall vara friska.